مدیر جوان

ماتریس TOWS

رسیدن به گزینه های استراتژیک با استفاده از تحلیل EI

ماتریس TOWS نوع دیگری از ابزار معروف کسب و کار یا همان SWOT است.

TOWS و SWOT هر دو اختصار کلمات یکسان {توانمندی (S) ، ضعف (W) ، فرصت (O) و تهدید (T) } ولی با ترتیب متفاوت هستند .


با تحلیل محیط خارجی (تهدید ها و فرصت ها) و محیط داخلی (توانمندی ها و ضعف ها) می توانید درباره استراتژی سازمان ، بخش یا تیم تان فکر کنید . هم چنین می توانید از این تکنیک ها برای تفکر درباره کمپین تبلیغاتی یا تحلیل تجارب و مهارت های خودتان استفاده کنید .


قبل از خواندن این مقاله ، حتما نگاهی به مقاله تحلیل SWOT در همین سایت بیندازید . در مرحله ی عملی تنها تفاوت بین SWOT و TOWS این است که TOWS بر روی محیط خارجی تاکید می کند در حالی که SWOT بر محیط داخلی تاکید دارد .

در هر دو تکنیک ، نتیجه ی تحلیل در چنین ماتریسی قابل نمایش است .

2016-08-08_23-11-16

در این مقاله می خواهیم درباره ی نحوه استفاده از SWOT یا TOWS در جهت گشایش دریچه های استراتژیک صحبت کنیم . این روند می تواند فقط با استفاده از تحلیل SWOT انجام گیرد ولی برای بازدهی مناسب اغلب با به کارگیری ماتریس TOWS همراه می شود.

شناسایی گزینه های استراتژیک

تحلیل SWOT یا TOWS شما را در درک بهتر از انتخاب های استراتژیک یاری می کند . (یادآوری می کنیم که تعریف استراتژی : هنرِ شناسایی نحوه ی برنده شدن در زندگی و کسب وکار است ) .در واقع این تحلیل به شما کمک می کند تا سوالات زیر را بپرسید و پاسخ مناسبی برای آن ها پیدا کنید :


چگونه :
– بیشترین توانمندی را در خودتان ایجاد کنید ؟
– ضعف های خود را کمرنگ کنید ؟
– فرصت های خود را به سرمایه تبدیل کنید ؟
– تهدید هایتان را مدیریت کنید ؟


قدم بعدی در تحلیل که با تکیه بر ماتریس TOWS شروع می شود ، به شما کمک می کند تا درباره ی گزینه هایی که می توانید انتخاب کنید ، تفکر کنید . به این منظور شما باید فرصت ها و تهدیدهای خارجی را با ضعف ها و توانمندی های داخلی ، طبق الگوی نشان داده شده در زیر (شرکت اپل) کنار هم بیاورید .

Apple tows

نحوه ی به کارگیری ماتریس TOWS


گام اول :

هر کدام از موارد توانمندی ، ضعف ، فرصت و تهدید را در برگه ای جداگانه بنویسید تا بتوانید توانمندی ها و ضعف هایتان را شناسایی کرده و دید مناسبی نسبت به فرصت ها و تهدیدهای خود به دست آورید .

گام دوم :

نتایج کلیدی را در ماتریس TOWS وارد کنید .

گام سوم :

برای هر ترکیب از فاکتورهای محیطی درونی و بیرونی ، نحوه ی خلق گزینه های استراتژیک مناسب را بررسی کنید . درواقع به سوالات زیر پاسخ مناسبی را ارائه دهید :

– توانمندی ها و فرصت ها (SO)
     چگونه می توانید از توانمندی هایتان برای استفاده از فرصت ها بهره گیرید ؟
– توانمندی ها و تهدید ها (ST)
     چگونه می توانید از توانمندی هایتان برای دوری کردن از تهدیدهای بالفعل و بالقوه استفاده کنید ؟
– ضعف ها و فرصت ها (WO)
     چگونه می توانید از فرصت هایتان برای غلبه بر ضعف هایی که تجربه می کنید استفاده کنید ؟
– ضعف ها و تهدید ها (WT)
     چگونه می توانید ضعف هایتان را به حداقل برسانید و از تهدید ها دوری کنید ؟

نکته :
ربع WT (ضعف ها و تهدید ها) بر پایه ی دیدگاه دفاعی تکمیل می شود . بنابراین از این قسمت برای در امان ماندن از ضرر و زیان استفاده کنید ولی هیچ وقت برای رسیدن به موفقیت روی این ربع تکیه نکنید . گزینه هایی که شناسایی می کنید ، گزینه های استراتژیک شما هستند و این گزینه ها می توانند در هر کدام از ربع های TOWS قرار بگیرند .

گام چهارم :

گزینه های به دست آمده از گام قبل را ارزشگذاری کرده و گزینه هایی که دارای بیشترین منافع بوده و بهترین چشم انداز را به دنبال خواهند داشت را انتخاب کنید .

نکات کلیدی :
ماتریس TOWS ابزاری بسیار ساده ولی کارآمد برای خلق گزینه های استراتژیک است . با استفاده از آن می توانید نحوه ی استفاده از فرصت ها و هم چنین محدود کردن تهدید ها و ضعف ها را فرا بگیرید . با استفاده از این روش می توانید تحلیل مناسبی از محیط خارجی خودتان داشته باشید و با استفاده از این تحلیل ، گزینه های استراتژیک در دسترس را انتخاب کنید .

این مطلب چند تا ستاره داره؟!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *