مدیر جوان

تکنیک کاهش درون خوانی (ذهن خوانی) در هنگام تندخوانی

تکنیک کاهش درون خوانی (ذهن خوانی) در هنگام تندخوانی

تکنیک کاهش درون خوانی
تکنیک کاهش درون خوانی

تکنیک های تند خوانی و تقویت حافظه

پس از برگزاری کلاس های فراوان برای افراد مختلف، به یک مانع بزرگ هنگام تندخوانی پی بردم که اتفاقا مشکل اکثر دوستان شرکت کننده در کلاس نیز بود و آن درون خوانی یا ذهن خوانی است. درون خوانی همان صدایی است که هنگام مطالعه با تکرار کلمات بوجود می آید و کسی جز خود ما از آن صدا خبر ندارد، در حقیقت کلمات را در ذهن خود تکرار می کنیم. اکثر ما هنگام مطالعه درون خوانی داریم و الان هم احتمالا شما کلمات این متن را در ذهن خود تکرار می کنید. اما ما چرا درون خوانی می کنیم و چه تاثیری می تواند در تند خوانی داشته باشد؟

 علت درون خوانی

برای توضیح این که چرا درون خوانی می کنیم، ابتدا می خواهم بگویم که کلا درون خوانی در وهله اول از کجا شروع می شود. در مدارس از اکثر ما خواسته شده تا متون را با صدای بلند و در جمع بخوانیم و هنگامی که از معلمین خود درباره اینکه چطور مطالعه کنیم تا مطالب را به راحتی درک کنیم، پاسخ می دادند که هرچه می خوانی را در ذهن خود تکرار کن و بنابراین ما تنها راه خواندن موثر مطالب را درون خوانی (ذهن خوانی) می دانستیم.

اینطور شد که رفته رفته درون خوانی به شکل یک عادت در ما بوجود آمد. نکته جالب اینجاست که وقتی ما با صدای بلند می خوانیم یا درون خوانی می کنیم تفاوت زیادی در سرعت مطالعه ما مشاهده نمی شود. این نکته را با یک تست در ادامه به شما ثابت خواهم کرد و خواهید دید که سرعت مطالعه در دو حالت کاملا به هم نزدیک است.

 سرعت مطالعه

سرعت مطالعه ما طبیعتا نمی تواند از تعداد کلماتی که در ذهنمان تکرار می کنیم بیشتر باشد. بنابراین میانگین سرعت مطالعه ما در حدود 200 کلمه در دقیقه می باشد. درحالی که مغز ما می تواند 3 برابر این اطلاعات را ازطریق گوش هایمان شنیده و پردازش کند. پس با این اوصاف چه اتفاقی هنگام مطالعه خواهد افتاد؟ فکر کردن به چیزهای دیگر، تکرارهای بیهوده یا موارد دیگر که حواس ما را پرت خواهد کرد. پس ما نیاز به سرعت بالایی برای مطالعه داریم تا بتوانیم این مشکلات را حل کنیم.

 

برای کاهش درون خوانی نیاز هست که پیوسته تمرین کنیم. دقت کنید که از کلمه کاهش به جای حذف استفاده کردم چون حذف کامل درون خوانی از نظر من غیرممکن است. درون خوانی در بعضی مواقع به درک و بخاطر سپاری بهتر اطلاعات کمک می کند. اما بهرحال باید برای کاهش آن تلاش کنیم، چون تاثیر معکوسی روی تندخوانی ما دارد. میزان کاهش درون خوانی درکنار حفظ درک مطلب به میزان تلاش ما برای کاهش آن و همچنین نوع مطلبی است که مطالعه می کنیم (از لحاظ سختی).

 

حال چاره چیست؟ چگونه می توان درون خوانی را کاهش داد؟ 

ساده ترین راه برای کاهش میزان درون خوانی مطالعه با سرعت بالاتر و همچنین استفاده از انگشت یا خودکار برای هدایت چشم ها هنگام مطالعه است. چشم های ما به خوبی روی یک شیئ متحرک متمرکز می شوند. با دانستن این ما میتوانیم چشم هایمان را با سرعت بیشتری رو متن به حرکت درآورده و هدایت کنیم. اگر خودمان را تشویق به مطالعه با 20% سرعت بیشتر از حالت معمول کنیم، اولین قدم را برای کاهش درون خوانی انجام داده ایم. در ادامه  برای شما تمرینی را قرار داده ام که با انجام صحیح آن موجب کاهش درون خوانی و همچنین افزایش سرعت مطالعه خود خواهید شد.

 

ابزارهای لازم برای تمرین:

یک کتاب یا متن با حداقل تصاویر

یک کرنومتر یا ساعت یا تلفن همراه

 

مراحل لازم برای تمرین (به ترتیب شماره): 

1- ساعت یا کرنومتر خود را روی 1 دقیقه و 30 ثانیه تنظیم کنید.

2- وقتی که آماده مطالعه شدید، کرنومتر را زده و با انگشت خود برای هدایت چشم هایتان، شروع به مطالعه کنید (انگشت خود را زیر کلمات هرخط که می خوانید در طول زمان حرکت دهید).

3- وقتی که زمان 1:30 شما تمام شد، جایی را که در متن رسیده اید، علامت بزنید.

4- حال کرنومتر خود را روی 1 دقیقه و 20 ثانیه تنظیم کنید.

5- حال گام دوم را دوباره انجام دهید ولی با زمان جدید و سعی کنید متنی که مطالعه کردید را در این مدت زمان 1:20 دوباره بخوانید.

6- اینبار کرنومتر را روی 1 دقیقه و 10 ثانیه تنظیم کنید.

7- دوباره گام دوم را با زمان 1:10 تکرار کنید و سعی کنید همان مقدار متن را در این زمان بخوانید.

8- حال کرنومتر را روی 1 دقیقه تنظیم کنید و باز هم گام دوم را انجام داده و سعی کنید کل متن را در این زمان بخوانید.

 

زمانی که این تمرین را انجام می دهید، خودتان را ترغیب به تند خوانی می کنید. با این تمرین، خواهید دید با اینکه سرعت مطالعه خود را بالا می برید ولی درک مطلب شما کاهشی نمی یابد. همچنین توجه کمتری به درون خوانی نیز خواهید داشت. همان طور که دیدید، شما کلمات را مشاهده و درک می کنید بدون آنکه آنها را در ذهن خود تکرار کنید. شما الان تمرین را یک دفعه و برای اولین بار انجام دادید اما با همین یک بار دیدید که تاثیر هرچند کمی روی سرعت شما داشت.

بازهم تاکید می کنم که شما باید بارها این تمرین را انجام دهید تا بتوانید نتایج مطلوبی بگیرید، بطور میانگین سعی کنید روزانه 3 بار این تمرین را با فاصله حداقل یک ساعت انجام دهید و خوشحال می شوم بعد از یک ماه تمرین مداوم نتایج حاصل شده را در ادامه همین مطلب در قسمت نظرات قرار دهید.

 

نویسنده: میر مهدی جعفری

3.8/5 - (16 امتیاز)

16 در مورد “تکنیک کاهش درون خوانی (ذهن خوانی) در هنگام تندخوانی”

  1. سلام عزیز. حوزه دید من 3 کلمه بیشتر نیست. نمیدونم بهترین تمرین برا افزایش پهنای دید چی هست. تمایل داشتم در یک نگاه 6 یا 7 کلمه رو ببینم. میشه یه تمرین کارآمد به من پیشنهاد بدین.

  2. بازتاب: آموزش ذهن خوانی – رادیو موزیک – دانلود آهنگ جدید

  3. سلام شما میگید تلفظ کلمات رو نباید در ذهن تکرار کرد با حذف درون خوانی پس چطوری باید خواندشان؟

  4. سلام بهترین روش برای ترک درون خوانی خواندن یک مطلب ساده است به روش تند خوانی و تکرار کردن یک کلمه (مثل یک یک یک ) است

    1. سلام، این راهکاری که گفتین رو امتحان کردم، فقط تو یکبار، من یک صفحه رو خوندم با بلند خوانی، 126 ثانیه طول کشید، بعد صفخه دیگه ای رو از همون کتاب خوندم با درون خوانی، 110 ثانیه شد، و با این روش یک یک یک، یه صفحه جدید رو خوندم و 56 ثانیه شد!!! ینی نصف شد! خیلی تاثیر گذار بود. واقعا ممنونم

  5. سلام
    من تو تمرینات حرکات چشمی مشکل دارم
    چیکار کنم؟
    جزوه شما برای تمرینات چشم خوبه؟

  6. این چقدر صحت دارد که چشم ما به طور معمول در هر ثانیه 4 توقف دارد و می تواند در هر ثانیه 4 کلمه را ببینید
    اگر حوزه دید افزایش یابد در هر توقف چشم 4 کلمه را تشخیص دهید در هر ثانیه می شود 16 کلمه

    1. میر ناصر جعفری

      به تعداد کلمه های موجود در عبارت توقف خواهد داشت.اگر بتوانید عبارت خوانی کنید چشمتان فقط یک توقف خواهد داشت

  7. یک سوال دیگر استاد جایگزین جمله خوانی بجای کلمه خوانی چقدر سرعت مطالعه را افزایش می دهد

  8. یک سوال دیگه برای رسیدن به سرعت 800 کلمه در دقیقه
    سرعت هدف من باید 1600 کلمه در دقیقه باشد یا 2400 کلمه

  9. سلام مطالب شما عالیه هستند و فوقالعاده
    من یک سوال داشتم از شما در هنگام تمرین افزایش حوزه دید از علامتی میتونم بدونم این تمرینات حوزه دید من رو افزایش دادند

    1. میر ناصر جعفری

      سلام
      خواهش میکنم.
      یکی از نشانه ها اینه که عبارت خوانی بتونید انجام بدید.در واقع جمله رو در یک نگاه تشخیص بدید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *